Strå er et gammelt taktekkingsmateriale i mange land. De senere år er dette materialet oftere blitt tatt i bruk igjen i Tyskland, Danmark og Sør-Sverige. Årsaken er bl.a. at et stråtak er vakkert. Det har også andre gode egenskaper, bl.a. isolerer det utmerket. Det medfører at f.eks. husbukk ikke trives på loft under stråtak. Det blir ganske enkelt ikke varmt nok om sommeren. En av ulempene med stråtak er at det kan angripes av forskjellige dyr.
Stankelbenlarver
Stankelbenlarver kan også opptre som «mark» i stråtak. Vanligvis lever de i fuktig jord. Og det er som regel kun i gamle, fuktige og mosekledd tak at de trives. De gjør ikke særlig skade på de gamle medtatte takene, men dersom fugler oppdager denne kilden til mat og begynner å hakke løs på taket, kan ødeleggelsene bli større.
Gråspurv
Gråspurve bygger ofte rede i stråtak. De kaster ut strå og borer tunneler i taket. Det er særlig mønet og takskjegget som blir medtatt på grunn av spurveangrep. Den eneste effektive – men ikke særlig estetiske – metode man kan foreta er å dekke de utsatte områdene med galvanisert kyllingnetting.
Husmåren
Husmåren finnes ikke i Norge. I Danmark og Sør-Sverige slår den seg ofte ned på loft (se side XX). Det er spesielt vanlig når huset har stråtak. For stråtaket kan måren ganske enkelt flå hull i. Måren river hull med klørne og derfor blir hullet ujevnt i kanten.
Rotter
Rotter kan også arbeide seg gjennom et stråtak. I motsetning til måren biter den seg gjennom. Et rottehull i et stråtak står derfor med regelmessige og skarpe kanter.