(Lat: Cossus cossus)
I eldre osper og bjørker er det ikke uvanlig å se angrep av tredreper. Tredreperens larve, som er karakteristisk fiolettrød i farge, lever mellom barken og veden og kan lage store ganger i trærne. Larven kan bli over 10 cm lang. Når den er utvokst etter 2-3 år, kryper den ut av treet og ser seg om etter et sted hvor den kan forpuppe seg. Ofte kan den da søke inn mot hus eller hytter og bore seg inn i morken ved. Det kan da oppstå huller i f.eks. en eldre ytterkledning. Etter overvintring i en kokong vil larven forpuppe seg, og etter en tid kommer det fram en sommerfugl. Tredreperen er utbredt over store deler av Sør-Norge, men det finnes ikke mange opplysninger om angrep i bygninger.
TYVBILLELARVER (s. XX) gnager seg også inn i trevirke når de skal forpuppe seg, men gangene er som regel mindre.
FLESKEBILLELARVER (side XX), vil som regel søke bort fra det åtsel eller det stedet de har utviklet seg når de er blitt så store at de skal forpuppe seg (s. XX). Når de finner et egnet sted, vil de gnage seg inn og forpuppe seg i tryggere omgivelser. Ofte benytter de trevirke til inngnagingssted. I lagerhus hvor det oppbevares huder, tørrfisk eller lignende som ofte blir angrepet av fleskebiller, kan man se at trevirket er fullt besatt med slike innboringsganger.
SKRUKKETROLL (plansje 1, s. XX) hører til de dyr som ofte forviller seg inn i hus. Vanligvis lever de av plantedeler som råtner, men hvis treverket er råttent og fuktig, vil de også kunne spise der. Ellers er de helt ufarlige for hus. Dersom det stadig kommer fram skrukketroll fra gulv, kan det tyde på at noe er galt. De er nærmere omtalt s. XX.