hører til de såkalte landlungesneglene. På samme måte som den velkjente svarte skogssneglen, mangler de sneglehus.
Den vanlige kjellersneglen, Limax flavus, blir sju til ti cm lang, er lys grålig med mørke f1ekker og nettingaktige tegninger. Den store kjellersneglen, Limax maximus, er en annen art som også kan finnes innendørs. Den blir opp til 15 cm lang. Den er også grålig, men skinner ofte i rødt.
Forkroppen er marmorert, mens bakkroppen har mørke lengdestriper. Kjellersneglen finnes først og fremst i kjellere og uthus. Så !enge det er lyst, pleier den å sitte gjemt på fuktige steder. På mørke dager og om natten kommer de fram. De er nærmest altetende, og lever både av planter og dødt dyrisk materiale. Hele sommeren kan de legge egg. Eggene som er ganske store, blir lagt i klumper under steiner o.l., der de er beskyttet og hvor det er fuktig.
Sneglene er i seg selv uskadelige (se allikevel s. XX), men det er selvfølgelig irriterende at de trekker slimspor etter seg over alt. Det er vanligvis et tegn på at det er i fuktigste laget, enten der de viser seg
– i rommene ved siden av eller i kjelleren
– eller eventuelt under gulvene.
Det kan også bety at det er noe galt med en kloakkledning. Da holder sneglene til i ledningen og kommer fram gjennom brudd og hull. Gamle røropplegg som er ute av funksjon, men som ikke er fjernet – eller lukket – kan ofte være årsak til en snegleplage.