(Lat: Rhipicephalus sanguineus)
Husflåtten stammer opprinnelig fra Afrika. I dag finnes den i alle tropiske og subtropiske områder på jorden. I Europa finnes den helst ved Middelhavet. I Norden var dyret ukjent til midten av 60-årene. Da kom den hit med importerte hunder.
Husflåtten foretrekker uten tvil hunder fremfor mennesker. I likhet med vanlig flått, må også husflåtten suge blod tre ganger før den er i stand til å føre slekten videre. Utviklingen fra egg til forplantningsdyktig dyr kan ta opptil 65 dager ved gunstige temperaturer, det vil si ved 25-30 °C.
Om vinteren vil husflåtten, i den tempererte delen av verden, være helt avhengig av oppvarmede hus. Ettersom den opprinnelig kommer fra veldig tørre områder, kan den – i motsetning til flåtten – leve og forplante seg i disse oppvarmede hus.
Når en drektig hunn forlater sin vert – gjerne om natten – er hun svulmet opp til ca. 1 cm i størrelse. Men selv i en slik tilstand er hun overraskende bevegelig. Hun vil ofte søke oppover, på leting etter et godt skjulested for eggene. 2-4000 rødbrune egg blir klistret fast i større og mindre klumper på beskyttede steder. De kan finnes i hulrom i panelet, bak skap eller på baksiden av malerier.
Ved bekjempelse av husflått er det viktig å sørge for at både hund og hus behandles samtidig.