Det er noen ganske få leddyr som føder levende unger. De aller fleste legger nemlig egg. For dem som lever inne i et skall – sitt eget skjelett – er det ikke enkelt å bli større. Èn kan ganske enkelt ikke vokse jevnt og gradvis. Leddyrene er derfor avhengige av å skifte skjelettet sitt noen ganger på veien fra barn til voksen. Dette skjer på to forskjellige måter. Den ene kaller vi for fullstendig forvandling, og den andre kalles ufullstendig forvandling.
Ved den ufullstendige forvandling, slik som den f.eks. finnes hos kakerlakker, er det snakk om et lite ”ledd-dyrbarn”, ganske lik sin mor eller far, som kommer ut av egget. Underveis i sin barndom og ungdom vil disse barna krype ut av sitt gamle skjelett, og det dannes et nytt og større. Etter at dyret har skiftet skall noen ganger, har det nådd voksen størrelse og er selv blitt forplantningsdyktige.
Ved den fullstendige forvandling hos fluer, biller og sommerfugler kryper en liten larve eller åme ut av egget. Denne spiser, vokser og skifter hud. Etter at den har nådd den nødvendige størrelse, omdanner den seg til et ubevegelig stadium. Vi sier at den er blitt en puppe. Bak puppens trygge hylster forvandles dyret til et ferdig utvokst og kjønnsmodent insekt. Etter dette vokser ikke dyret mer.
Det er derfor man med sikkerhet kan si at små fluer aldri vil bli til ”store, stygge beist”.