De tiltak som gir vern mot angrep av treskadedyr er i store trekk de samme som gjelder for vern mot råte og soppangrep (s. XX), bl.a. fordi mange treskadedyr bare trives i trevirke som fra før er vannskadet. Det er lite trolig aktuelt og økonomisk forsvarlig å prøve å beskytte trevirket bare mot insektangrep.
Hvis man av forskjellige grunner må skifte ut bjelker eller annet trevirke fra bygninger som er sterkt angrepet av f.eks. husbukk eller borebiller, vil det være en fordel å sette inn materialer som er trykkimpregnert. I slike materialer vil insektene ikke kunne leve.
Det er viktig når man bygger, ikke å bruke materialer som har barkrester. Flere vanlige treskadedyr lever under barkrester på materialer, og de vil som regel finne fram til disse barkrestene etter en tid (s. XX og s. XX). Etter at larvene har utviklet seg under barkrestene, vil det utvokste insekt bore seg ut i det fri, da ofte gjennom panel, plater e.l., og kan dermed gjøre betydelig skade.
Når man reparerer eller bygger om eldre bygninger, vil det være fornuftig å undersøke trevirket godt med henblikk på skadedyr, før man kler inn de bærende konstruksjoner igjen. Hvis man da oppdager insektangrep, bør man bekjempe disse ved hjelp av kjemiske midler før man setter på panel eller plater.
Man kan ofte spare penger ved å bruke materialer man får tak i etter en nedrivning av eldre hus. Da er det meget viktig at man undersøker disse materialene grundig etter skadedyr. Det er mange eksempler på at farlige skadedyr, f.eks. husbukk, er blitt overført til nye bygninger gjennom eldre materialer som er anvendt i deler av bygningen.