Her som så ofte ellers, gjelder det at forebygging er bedre enn bekjempelse. Man bør derfor innrette kjøkken eller lager med tanke på dette. Det gjelder å gjøre forholdene så ugunstige som mulig for skadedyrene.
Allerede på planleggingsstadiet, når man skal til å bygge, bør man tenke på å unngå å lage steder som gir rom for oppsamling av støv og matrester, men som er for små og trange til skikkelig rengjøring. Slike steder kan lett bli tilholdssted for skadedyr. Hyller og skap bør enten være helt støvtett til gulvet, eller være slik innrettet at man kan få rengjort under dem. Skap og skuffer bør være uten fuger, og en bør unngå vegg- og takkledninger med hulrom bak. Det må være et krav at skjermer rundt maskiner kan fjernes så lett at de ikke blir til hinder for hyppig og effektiv rengjøring.
Matvarer bør oppbevares så tørt og kjølig som mulig. På et lager bør ikke varene stables inntil yttervegg. Det beste er å stable dem på sprinkelhyller, slik at det kan komme luft til på alle sider, og slik at man kan få rengjort under dem.
Det sier seg selv at orden og renslighet er nødvendig. Smuler og avfall i kroker og sprekker gir så gode utviklingsmuligheter for alle slags skadedyr, at det lønner seg å holde rent.
I et kjøkken eller matskap er det bra å oppbevare mat i helt tett lukkede bokser og krukker. Det gir allikevel ingen garanti, siden matvarene kan være infisert på forhånd. Mange skadedyr har også en utrolig evne til å komme seg inn i tilsynelatende tette beholdere. Matvarer bør derfor ikke oppbevares på denne måte lengre enn høyst nødvendig. Dette gjelder spesielt dersom man har hatt problemer med skadedyr på kjøkkenet. I slike tilfeller vil det være gunstig å kjøpe inn i små porsjoner og oppbevare alt i kjøleskapet inntil man er sikker på at dyrene er utryddet.
Skadedyr oppstår ikke av seg selv. Et viktig ledd i forebyggingen må derfor være å unngå infeksjon utenfra.
I en bedrift kan dyr lett komme inn med råvarene. Derfor bør mistenkelige partier undersøkes og eventuelt behandles før de kommer inn i produksjons- eller lagerområdet. I alle tilfeller bør de holdes langt fra de ferdige produktene. Returvarer og emballasje, tomsekker og beholdere med avfall fra produksjonen er også ganske vanlige smittekilder.
For disse gjelder det samme: de bør oppbevares godt atskilt fra råvarer, ferdigvarer og ferdigvareemballasje. I en husholdning kan man ofte få inn dyrene med kolonialvarene. Hvis man oppdager dyr i nyinnkjøpte varer, bør man, også av hensyn til kjøpmannen, gjøre oppmerksom på dette i butikken. Da har de muligheter til å få tatt sine forholdsregler før det når å utvikle seg for langt. Det kan være aktuelt for forretningen å undersøke lageret, og kanskje få isolert de varene som er angrepet. I en leilighet kan dyrene også komme inn andre veier. De kan f.eks. komme via rørinnføringer o.l. .
Nettingdører og -vinduer kan være et effektivt hinder mot tilfeldige insekter både i privathjem og i næringsmiddelfabrikker. For større bedrifter finnes det
«lufttepper» på markedet. Disse dekker åpningen ved hjelp av en konstant luftstrøm som insektene ikke kan passere, og de passer til dører og porter som av praktiske grunner ikke kan holdes lukket.
Det vil alltid være lettere å holde insekter og midd borte fra næringsmiddelbedrifter dersom man sørger for et plantefritt belte på en par meters bredde fra veggene og ut rundt bygningene. Skulle det allikevel bli nødvendig å sprøyte eller lignende, for å holde uønskede inntrengere borte, vil dette også kunne skje med mindre risiko for den øvrige fauna når man har en slik gold sone.