Forord
Boken ”Skadedyr i næringsmidler” er en oversikt over de dyr man oftest finner i næringsmidler i Danmark og i landene omkring Danmark. Vi har på forskjellige måter i de enkelte kapitler og avsnitt, prøvd å besvare de spørsmål som oftest stilles om de pågjeldende dyr og om hvordan man forholder seg overfor dem. Vi tror at boken vil være en nyttig håndbok for dem som i det daglige arbeider med næringsmidlers hygiene og kvalitet.
Uansett om vi er forbrukere, handlende, dyrleger, næringsmiddelteknikere, virksomhetsledere eller desinfektører, kan vi alle før eller siden være nødt til å ta stilling til hva man skal gjøre i forhold til et skadedyrsproblem i forbindelse med matvarer.
Denne bok kan kanskje medvirke til at mennesker med ulik bakgrunn får det enklere å snakke sammen om skadedyrsproblemer. Boken gjør ikke krav på å være fullstendig eller fri for feil. Skulle leseren få lyst til å komme med kommentarer som ville kunne forbedre en eventuell senere utgave av boken, er slike kommentarer velkomne.
Februar 1984
T.E. Hallas & H. Mourier
Statens Skadedyrlaboratorium
Forord til 2. utgave
Denne lille håndbok som utkom for 30 år siden ble den gang godt mottatt, spesielt hos de profesjonelle skadedyrsbekjempere og av andre som arbeider med næringsmidlers kvalitet. I løpet av denne tid er det flere av eksemplarene som ikke lengre er brukendes, fordi de er slitte eller fordi flere av de opplysninger vi gir om bekjempelsesmidler, karanteneregler, rådgivning m.m. ikke lengre er gjeldende. Det vil vi prøve å gjøre godt igjen i denne oppdaterte utgave av ”Skadedyr i næringsmidler”.
Februar 2014
T.E. Hallas & H. Mourier
Forlaget Pestium