I frø av erteblomstrede planter kan det leve forskjellige frøspisende billearter. De angriper frøene allerede når plantene står på marken og føres videre med til lagrene hvor de kan fortsette å gjøre stor skade. Resultatet av deres skadeomfang kan ses som ormstukne erter, bønner, linser m.m. De fleste av billene, tilhører familien Bruchidae, og de arter som gjør spesiell skade finnes i slektene Bruchus, Acantoscelides og Callosobruchus. Den alminneligste av disse biller her i landet er bønnefrøbillen.
Bønnefrøbillen
(Latin: Acantoscelides obtectus.)
Bønnefrøbillen er en 2 – 4 mm lang oval bille som på oversiden er brun med gulgrønn behåring og lysegrå striper på langs. Bønnefrøbillen er en tropisk art som stammer fra Sør-Amerika. Den kommer til Europa med importerte varer. Bønnefrøbillen kan gjennomføre sin utvikling ved så lave temperaturer som 16-17 °C, og kan i sommermånedene og i oppvarmede lokaler rekke å gjøre en god del skade. Ved optimale temperaturer, 27-31 °C, kan billene øke deres antall 25 ganger i løpet av kun en måned.
Hunnen legger opptil 85 hvite og avlange egg mellom bønner og erter. Larvene som klekkes er hvite og har tre par forholdsvis lange ben. Larvene spiser seg straks inn i frøene. De neste tre larvestadier som leves inne i frøet er runde, fyldige og benløse.
Ved slutten av fjerde larvestadium forpupper de seg like under overflaten i frøet. Det kan bli rimelig trangt. Man har for eksempel telt opp til 28 larver i en enkelt bønne. Ettersom bønnefrøbillen er en del av billefamilien Bruchidae, er den underlagt de samme importrestriksjoner som gjelder for hele familien (se ovenfor). Bønnefrøbiller bekjempes på samme måte som kornsnutebillene.