(Latin: Stegobium paniceum.)
Brødbillen er en 2 – 4 mm lang bille, rødbrun og fint behåret. Brødbillen er utbredt over hele verden. Den lever ikke i friskt bakt franskbrød o.l., men finnes i hardbakte varer eller gammelt, tørt brød. Den kan leve i mange slags ting: kjeks, hundekjeks, småkaker, korn, ris, makaroni, krydderurter og apotekvarer for kun å nevne noen. Det var brødbiller som sjømenn i gamle dager måtte banke ut av deres harde, tørre brød. Selv om brødbillens kost er tørr, er den ikke tørketolerant. Når luftfuktigheten faller til under 50-60 % RH, er den ikke i stand til å formere seg. Formeringen stopper opp ved temperaturer på under 17 °C.
Utviklingen fra egg til voksen tar 2-3 måneder ved 22 °C. Den optimale temperaturen ligger på mellom 25 og 28 °C. Her kan brødbillebestanden vokse med 7,5 ganger på en måned, noe som er relativt langsomt. Brødbiller gjør sjeldent skade i varer med kort lagringstid. Hunnen kan legge 100 egg som hun legger i varene eller i sprekker i nærheten. De nyklekkede larver er kun 0,5 mm lange, men er veldig aktive. De kan leve en ukes tid uten mat og er gode til bl.a. å trenge inn i pakninger som ikke er helt tette. Etter en stund blir brødbillelarvene tykke og late, og de vil være hjelpeløse hvis de ved et uhell kommer ut av varen. De voksne biller spiser ikke. De er gode flyvere og søker mot lyset, noe som forklarer hvorfor man ofte finner dem i vinduer langt fra det sted hvor de utviklet seg.