Av de nesten tusen arter som kjennes fra Norge er det kun en veldig liten del som kan danne større bestander i matvarer og føde. Middbestanden kan utvikle seg hurtig, noe som kan resultere i det merkelige fenomen man kaller ”levende støv”. Det består av store mengder larver og nymfer som på grunn av plassmangel og mat flykter fra næringsmidlene. De midd som lever i næringsmidlene er nesten alle sammen knyttet til den nedbrytning som forårsakes av bakterier og sopp. Ingen midd kan leve og formere seg når det er for tørt til mikroorganismenes livsutfoldelse.
Noe som med sikkerhet er tilfelle ved vannaktiviteter på 0,62 og herunder, tilsvarende en relativ luftfuktighet på høyst 62 %. Ved lavere fuktighet vil midden dø, og veksten av de mikroorganismene midden lever av vil stoppe opp. Det er hovedsakelig denne metode som blir benyttet både til forebyggelse og bekjempelse av midd. Bekjempelse med gift er mulig, men krevende ettersom flere av de arter som lever i næringsmidler kan danne spesielle stadier – hypopus eller deutonymfestadier – som er mer motstandsdyktige overfor uttørking, sult og insektgift enn de andre utviklingsstadier.
Midd kan kun identifiseres ved bruk av mikroskopiske undersøkelser som er enkle å gjennomføre, men hvor midden er vanskelig å identifisere. Som utgangspunkt må man regne med at synlige middmengder i eksportvarer ikke tolereres i importlandet. Innenfor EU stilles det bl.a. kvalitetskrav til korn. For eksempel er et krav at kornet skal være fritt for levende skadedyr, herunder midd, uansett utviklingstrinn.