De moderne, syntetiske bekjempelsesmidler som begynte å dukke opp i løpet av 1940’erne revolusjonerte på mange måter skadedyrbekjempelsen. I noen år trodde man faktisk at alle skadedyrsproblemer nå var løst, men man ble raskt klokere. Det ble oppdaget resistens overfor bekjempelsesmidler, i tillegg til flere uheldige bivirkninger av dem.
Det har medført at flere av de ”gode gamle” metoder igjen er kommet i søkelyset og at man konstant arbeider på å utvikle nye, giftfrie metoder.
Integrasjon er blitt et nøkkelord i moderne skadedyrsbekjempelse (eller ”pest management” som noen foretrekker å kalle det). Ved integrert bekjempelse forstår man en koordinering og utnyttelse av de forholdsregler som er til rådighet overfor det pågjeldende skadedyr. Det tales spesielt om integrert bekjempelse innenfor skogbruk og landbruk. Det viktigste synspunkt, at bekjempelsen ikke bare kan baseres på en enkelt metode (for eksempel giftstoffer), men må være et system bestående av flere forskjellige forholdsregler, benyttes også i matvarevirksomhetene.
Prinsippene for en fornuftig håndtering av skadedyrsproblemer i en matvarevirksomhet er følgende:
A. Inspeksjon av virksomheten og dens omgivelser
B. Problemformulering
C. Forebyggelse og bekjempelse
- Hensiktsmessig innretning av virksomheten
- Hensiktsmessig drift
- Utelukkelse, sikring av bygningene
- Emballasje
- Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
- Kjemisk bekjempelse
D. Effektiv overvåkning og kommunikasjon