Nye råvarer eller ferdigvarer som kommer til en virksomhet bør ses på som mistenkelige inntil det er bekreftet at de ikke er infisert med levende skadedyr. Hvis det er praktisk mulig bør varen undersøkes innen den ankommer virksomheten – det vil si allerede hos leverandør. Nylig ankomne varer bør holdes isolert fra de øvrige lager- og produksjonslokaler og helst på et sted hvor det er minst mulig risiko for at eventuelle dyr sprer seg til resten av virksomheten. Det samme gjelder for returvarer og brukt emballasje, spesielt i de tilfeller hvor disse ting er sendt tilbake fordi det var dyr i dem. Det ideelle isoleringsrom bør være insekttett, ventilert, opplyst og ikke inneholde annet enn varene som plasseres mitt i rommet. Med regelmessige mellomrom tømmes rommet for varer og det tomme rom behandles med insektgift.
Matvarer bør oppbevares så kort tid som mulig. En harmløs forekomst av skadedyr som nesten ikke kan merkes kan med tiden bli et uoverskuelig problem. Man skal derfor følge prinsippet: Først inn – først ut. Mange av problemene i forhold til skadedyr oppstår nettopp fordi man glemmer de eldste varer eller – verre – man blander dem med de nye varer.
I Danmark i midten av 1970’erne skaffet en del bakere seg 3-8 tonns melsiloer som ble fylt opp med jevne mellomrom. Det resulterte i at siloene raskt ble fulle av møll, biller og midd av den type som vil kunne finnes i ubetydelige mengder i alt mel. Insektene fikk deres sjanse i bakernes melsiloer fordi siloene aldri ble tømt eller rengjort. Det samme gjelder skadedyr i korn som i 9 utav 10 tilfeller stammer fra restene av gammelt korn som man ikke flyttet innen det ble fylt på nyhøstet korn.
Regelmessig opprydding og rengjøring av lokalene gir mange fordeler. I rene og overskuelige lokaler oppdages dyrene tidligere og rengjøringen i seg selv vil fjerne en del av dyrene i tillegg til å fjerne det de lever av. I rene og enkle lokaler vil kjemiske bekjempelsesmidler være enklere å benytte i tillegg til at de på rengjorte flater er mest effektive.
Varene bør plasseres slik at man unngår å skape tilholdssteder for skadedyrene. Plasser for eksempel ikke varen mot en varm vegg eller et varmerør. Varer som står mot en kald yttervegg i et varmt og fuktig lokale bør flyttes litt vekk fra veggen slik at fuktige soner med kondensvann unngås i selve varen. Når man rengjør bør man ha godt lys slik at man lettere får øye på sølte matvarer. Bruk støvsuger eller kost. I de tilfeller hvor det vil være nødvendig å bruke vann til gulvvask bør det ikke kastes utover gulvet. Det kan nemlig merkes på lokalenes luftfuktighet lenge etter hvis det er blitt brukt for mye vann. Det er ikke på alle virksomheter at det kan unngås å benytte spyling med vannslange. I disse tilfeller er det viktig at ventilasjonen innrettes etter den vanndampmengde som skal fjernes. De som gjør rent bør være spesielt oppmerksomme på kabel- og rør, brønner og deksler i gulvet, samt under heissjakter og maskiner. Disse steder inngår som regel ikke i normal rengjøringspraksis, men kan i næringsmiddelvirksomheter ikke unngås å rengjøre dersom man vil sikre seg mot krypende og kravlende smådyr. Det er ganske normalt å overse tilholdssteder for dyr under selve rengjøringen. Det kan man ta høyde for ved å la rom eller bygninger desinfiseres med jevne mellomrom. Det kan skje ved hjelp av sprøyting, pudring eller gassing, alt avhengig av forholdene. Det anbefales at man får hjelp til dette av et profesjonelt desinfeksjonsfirma ettersom de færreste virksomheter i dag selv råder over den nødvendige ekspertise, erfaring og utstyr til bekjempelse av skadedyr.
Å fjerne avfall, spesielt i sommerhalvåret, er viktig slik at man unngår gjærende avfall eller kjøttavfall som tiltrekker fluer, med risiko for å bli et utklekningssted for dem. I veldig varme perioder bør avfallet fjernes annen hver dag. I kjøligere sommervær kan man nøyes med å fjerne avfallet en gang i uken. Avfallscontainere som ikke kan fjernes skal pudres godt med insektpudder.