Hvis den luft som passerer over en vare eller igjennom den vil endre temperatur og fuktighet, vil midd og insekter reagere på dette. Også luftens øvrige egenskaper påvirker dyrene. Karbondioksid finnes som kjent i konsentrasjonen 0,03 % i luften, og skulle den vokse til et par prosent blir luften giftig både for mennesker og andre varmblodige dyr. Midd og insekter kan derimot tåle langt høyere konsentrasjoner. Man skal holde en karbondioksidkonsentrasjon på 60 % ved minst 27 °C i minst fire dager for å kunne oppnå en bekjempelse på 95 % av de alminnelige lagerinsekter.
Effektiviteten er også avhengig av det pågjeldende stadiums stoffskifte. Hvilende stadier, spesielt egg og hudskiftestadier, tåler mest. Et moderat til stort karbondioksidinnhold i luften vil forsterke virkningen av behandlinger med insektgift eller giftgasser. Nitrogen virker enda dårligere. Man skal opp på en konsentrasjon på 99,5 %, og det kreves 3-4 ganger så lang tid ved samme temperatur som før for kun å oppnå en mulig registrerbar effekt. Insekter kan nemlig leve i betydelig oksygenfattige atmosfærer. Derimot er en kombinasjon av høyt karbondioksidinnhold og en oksygenprosent på to eller lavere, rimelig effektiv i forhold til å drepe dyrene etter en tid. Det er, som alle med gasstette siloer vet, en ulempe ved denne metoden, nemlig at den kun virker etter hensikten dersom man er veldig nøyaktig med å holde oksygenprosenten nede i hele lagerperioden.
Lave lufttrykk har ikke noen vesentlig effekt på insekter. De innstiller bare deres aktivitet så lenge det varer, og kun hvis det lave lufttrykk har sekundære effekter i form av et urimelig vanntap fra dyrene, kan man regne med at de tar permanent skade av et kortere opphold ved lavt trykk. Store og hurtige trykkendringer i luften, for eksempel vakuumpakning av varer, er en belastning for insektene, men det vil ikke nødvendigvis drepe dem. Små trykkendringer i atmosfæren i form av lavtrykk kan medføre små atferdsendringer, for eksempel hos kornsnutebiller, hvor den prosentdel av dyrene som utviser lyssky atferd tilsynelatende varierer med trykkendringene.