Honningbier benytter deres brodd kun som forsvarsvåpen. Brodden er utstyrt med mothaker og det er ofte at brodden, i tillegg til giftsekken, blir sittende i offeret. Dette vil drepe bien, men brodden vil allikevel fortsette å avgi gift. Det er ca. 0,1 mg gift i et enkelt bistikk og det skal derfor omkring 2-3000 stikk på en og samme gang for at giftvirkningen skal være farlig for et voksent menneske. I tilfeller hvor bistikk medfører død skyldes det som regel en overfølsomhetsreaksjon overfor ett eller flere av de proteinstoffer som finnes i giftvæsken eller pga. bistikk i halsen som dermed kan medføre kvelning.
Bie- og stikkevepsgift minner om slangegift både i forhold til sammensetning og virkning, men allergenene er ikke de samme. Honningbier her i landet har blitt holdt som husdyr fra generasjon til generasjon og er pga. avlsarbeid blitt uhyre fredelige. De derimot omtalte ”drapsbier” er en krysning mellom europeiske bier og en afrikansk type som ble fremavlet i Sør-Amerika for å skape en mer robust og aktiv bie. Biene ble dessverre også veldig aggressive og vanskelige å ha med å gjøre, men historiene om at de oppsøker og overfaller mennesker og dyr er høyst overdrevne.
Hva kan man gjøre med stikket? Brodden skal fjernes. Dette skal gjøres forsiktig sånn at det ikke presses mer gift ut av giftsekken. En måte er å pirke den ut sidelengs med en lommekniv.
Bistikk gjør vondt
men er som oftest ukompliserte. Det er mest sannsynlig ingen av de allmenne kjerringråd som har mer enn en psykologisk virkning. Uansett hva man gjør bør man holde et øye med den som er blitt stukket. Finnes det tegn på svimmelhet eller kvalme bør man oppsøke en lege. Det samme gjelder hvis man blir stukket i munn eller hals og hvor det derfor er fare for at slimhinnene svulmer opp og gir pustevansker.
Folk som er overfølsomme overfor bigiften, dvs. der kun et enkelt stikk kan være livstruende, kan behandles forebyggende med vaksinasjoner. Behandlingen er langvarig og man skal derfor starte behandlingen i god tid innen bisesongen.