• Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler

Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

Dansk flagEngelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
You are here: Home / Vanlige skadedyr i Norge / Skjeggkre

Skjeggkre

Bergenet lesetid: 6 minutter

Latin: ctenolepisma longicaudata

De siste årene har skjeggkre (ctenolepisma longicaudata) blitt registrert oftere og oftere i husstanden. Skjeggkre er i slekt med den velkjente sølvfisken, men er som voksen større, har lange haletråder og antenner samt et tydeligere hår. Det er også stor forskjell på hvordan de to artene oppfører seg i bygninger.

Skjeggkre
Skjeggkre

Slik ser skjeggkre ut

Den skjeggete gribben er et vingeløst insekt som blir 15-19 mm langt. Som voksen er skjeggkarmen avgrenset og mørk grå, men som en nymfe, og ikke et kjønnsmodent insekt, er den noe lysere i fargen, da disse ikke har noen grenser.

Kroppsformen ligner veldig på en vanlig sølvfisk, men den skjeggete gribben er noe større. Til slutt har skjeggkatten tre karakteristiske haletråder som kan være lengre enn selve kroppen. Haletrådene kan plasseres opptil 90 grader fra den midterste haletråden. Forskjegget har to antenner. Både haleledninger og antenner kan lett knekke, og du opplever ofte individer som avviker fra det normale. Vanlig sølvfisk har også to antenner foran og tre haletråder. Sølvfiskens haletråder er imidlertid langt fra så karakteristiske som skjeggens, og de er på det meste halvparten så lange som selve kroppen.
Som nevnt vil en voksen skjegg være 15-19 mm lang, mens nymfene er 2 mm når egget klekkes.

Forskjell mellom skjegg og sølvfisk

Det er veldig tydelige forskjeller mellom skjeggkre og sølvfisk når begge er voksne. Det kan imidlertid være vanskelig å skille mellom skjeggkre i nymfestadiet og vanlig sølvfisk. Her kan deres oppførsel og måten de oppfører seg i bygninger være med på å avgjøre om det er skjegg eller sølvfisk.

Sølvfisk lever bare i fuktige omgivelser med en luftfuktighet på 75-97% RF. Derfor opplever du vanligvis bare sølvfisk på bad og kjøkken der det er høyere luftfuktighet enn i resten av hjemmet ditt.

Skjeggkre er ikke like avhengige av fuktighet og kan derfor spre seg til hele hjemmet uten problemer. Imidlertid lever nymfene best ved en fuktighet på 55-80% RF.

Utover dette kan sølvfisk ikke klatre på vertikale flater; det kan skjegg. Ser du på dyrene på vertikale flater, er det derfor ingen tvil om at de er skjeggkre og ikke sølvfisk.

For en sikker identifikasjon, bør man kombinere flere faktorer om de observerte insektene. Hvor langt er insektet? Kan insektet klatre på vertikale flater? Hvor blir insektet observert i hjemmet?

Biologi, livssyklus og oppførsel til skjeggkre

Du kan oppleve skjeggkre i hjemmet ditt hele året. De spiser både plantemateriale og animalsk materiale. Det tar ikke mye mat å holde en bestand levende, selv små mengder mel, matrester, smuler, døde insekter, tørre blader eller annet organisk materiale kan være nok. Skjeggkre er til og med i stand til å spise papir og tapet. Voksne individer kan leve opptil 9 måneder mens de spiser næring.

Den skjeggete gribben går gjennom flere stadier fra egg til voksen. Livssyklusen er lang og klekketiden til et egg, under optimale forhold, er ca. To måneder. Den skjeggete gribben legger eggene i sprekker og sprekker der eggene ligger i sikkerhet. De plasseres enkeltvis eller i små grupper. Eggene er lette og ca 1 mm i diameter.

Når egget klekkes, er nymfene 2 mm lange. De har ingen grenser og er derfor lysere i fargen. Den videre utviklingen fra nymfestadiet til den kjønnsmodne voksne strekker seg vanligvis opp til 2,5 – 3 år. Etter seksuell modning kan de voksne individene leve i 3-4 år. De legger opptil 200 egg i løpet av livet.

Skjeggkre er nattlige og trives på mørke steder. Mange ser dem derfor om morgenen når du slår på lyset. Etter dette forsvinner de skjeggete gribbene enten under gulvpaneler eller andre sprekker og sprekker der de går igjen så lenge det er lett. Problemet med skjeggkre er derfor mer fremtredende i de mørke vintermånedene, da antall timer med naturlig lys er begrenset.

Temperatureffekt i skjeggkre

Både voksne individer og nymfer er følsomme for høye og lave temperaturer. Det er en viss usikkerhet om de optimale temperaturene for skjeggkre, men flere steder oppgir at de trives best ved temperaturer mellom 17 ° C og 30 ° C. Hvis temperaturene blir mye lavere enn dette, vil det forlenge livssyklusen til den skjeggete gribben betydelig. Lav temperatur vil bety en lav aktivitet av skjeggkre, men dette betyr ikke at man har blitt kvitt problemet.

Skader på skjeggkre

Museumseffekter, bøker og frimerkesamlinger kan være spesielt sårbare hvis en populasjon av skjeggkre får utvikle seg og ikke blir behandlet.

En liten bestand av skjeggkre vil ofte ikke gjøre mye skade, men hvis problemet utvikler seg, vil insektene kunne skade tekstiler og skrivesaker.

Du kan oppleve at de skjeggete gribbene går i mat i kjøkkenskapene dine og derfor også opplever at de kryper rundt på kjøkkenbordet. De fleste synes skjeggkre er veldig irriterende og ubehagelige å ha i hjemmet.

Kontroll av skjeggkre

Skjeggkre er skyggefulle og er derfor nattlige, noe som er en av grunnene til at skjeggkre ofte bare blir oppdaget når problemet har vokst seg stort nok til å fange oppmerksomheten. Det er derfor viktig at du griper raskt inn så snart du oppdager at du har en skjegget gribb. En rask oppstart av kontroll kan gjøre det lettere å kvitte seg med de uønskede væsner.

For effektiv bekjempelse av skjeggkre er det viktig å lokalisere deres habitater. Dette kan for eksempel gjøres med insektfeller som plasseres forskjellige steder i hjemmet for å avgjøre hvor problemet er størst. Samtidig kan du begynne med enten spraybehandling eller legging av gift langs gulvpaneler samt sprekker og sprekker i hjemmet, da det ofte er her de små dyrene gjemmer seg.

Enten du behandler med plantevernmiddel eller spiselig gift, er grundighet et nøkkelord når du arbeider med skjeggkre. De mest effektive midlene for skjeggkre er ofte reservert for profesjonell bruk, og det kan derfor være lurt å kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper hvis du har skjeggkre i hjemmet.

Bekjempelse av skjeggkre med plantevernmidler

Hvis du velger å behandle med plantevernmidler, er det viktig at du sjekker hjemmet ditt for skjegget storfe før behandling. Du bør inspisere kjøkkenskap og skuffer, garderober, bokhyller og lignende.

Spraybehandling av skjeggkre må utføres som en flekkbehandling på de stedene skjeggkre lever. Det er spesielt langs gulvpaneler og på mørke steder som i skap og skuffer. I tillegg bør man behandle ved rørgjennomføringer, slik at det lages sperrebånd mellom for eksempel leiligheter.

Kontroll av skjeggkre med gift

Hvis du velger å behandle gift, er det like viktig at du sjekker hjemmet ditt for skjeggdyr før behandling. Spiselig gift legges ut i små geledråper under gulvpanelene med 1-2 meters mellomrom. I tillegg skal små dråper gift plasseres i sprekker og sprekker og på mørke steder der skjeggkre kan ligge.

Gode ​​råd mot skjeggkre

Noen gode råd for å unngå å få skjeggkre inn i hjemmet ditt er å holde et øye med tingene du kjøper og tar med deg hjem. Klær som har vært på ferie må vaskes i vaskemaskin, dagligvarer og pakker du får, bør sjekkes før du tar dem med inn i hjemmet.

Hvis du allerede har skjeggkre i hjemmet ditt – kan det være vanskelig å løse problemet selv. Man kan prøve insektfeller og støvsuge, men det er sjelden effektivt. En annen god idé er å eliminere skjulestedene. Det er for eksempel en god ide å injisere under gulvpaneler, da skjeggkre ofte gjemmer seg her. Et siste gode råd, som kan være vanskelig i praksis, er å holde hjemmet tørt og kjølig. Skjeggkarse optimale levekår er på 17-30 grader og ved en fuktighet mellom 55% og 80% RF.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog at Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Veggedyr
    Tysk kakerlakk
    Skjeggkre
    Stikkeveps
    Svart jordmaur
    Rotter
    Fleskeklanner
    Duer
    Tørrfruktmøll
    Klesmøll
    Brun pelsbille
    Teppebiller

    Copyright © 2025 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel