• Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler

Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

Dansk flagEngelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
You are here: Home / Skadedyr I Næringsmidler / De enkelte arter / Kakerlakker / Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk

(Latin: Blatella germanica.)

Den tyske kakerlakk - Skadedyr I Naeringsmidler - Side 20

Sesong for tysk kakerlakk - Skadedyr I Naeringsmidler - Side 68
Kakerlakker ser man ofte i årets fuktigste måneder.

Dette er den alminneligste kakerlakk som forekommer i matvarer i vårt land. Den blir ca. 12 mm lang, og har velutviklede dekkvinger som dekker hele bakkroppen. Skallet på brystet er gulbrunt med to mørke striper. Under dekkvingene ligger de velutviklede flyvevinger. De benyttes ikke til å fly med, men fungerer som seilfly når kakerlakker flytter seg fra bord og hyller til gulvet. Kakerlakkene er altetende, men man finner dem sjeldent i selve matvaren. De er aktive når det er mørkt. Når det er lyst befinner de seg oftest i revner og sprekker i nærheten av ovner, varmerør og kjøleskapsmotorer, og andre steder der det finnes temperaturer på mellom 25 og 33 °C.

 

Tysk kakerlakk, hunn med eggkapsel.
Tysk kakerlakk, hunn med eggkapsel.

Kakerlakkene er selskapelige dyr. De utskiller et stoff som skal virke tiltrekkende for andre kakerlakker fra kjertlene i tarmen som siden frigjøres fra ekskrementene. Paringsatferden styres også av duftsignaler. Hunnen utskiller duftstoffer som i begrenset konsentrasjon virker tiltrekkende på hannen, mens en høyere konsentrasjon av det samme duftstoff vil utløse selve paringsspillet. Disse tiltrekkende duftstoffer, feromoner, benyttes i enkelte kakerlakkfeller. Hunnene legger deres egg i brune kapsler. Eggkapslene er inndelt i 30-40 små rom som hver inneholder et egg. Hos den tyske kakerlakk bærer hunnen på denne kapselen – stikkende ut fra kjønnsåpningen – inntil ungene begynner å myldre ut. Utviklingen forløper gjennom 6-7 nymfestadier som forholdsvis er bredere og mørkere farget enn de voksne dyr. De små nymfer kan gjemme seg i sprekker som kun er 1,6 mm brede (en gravid hunnkakerlakk behøver 4,5 mm). Utviklingen tar omtrent 2 måneder ved 30 °C, mens den tar et halvt år ved 21 °C. Tyske kakerlakker har det best på fuktige og varme steder med adgang til vann. De klatrer godt, noe som betyr at de kan finnes overalt i lokaler, fra gulv til loft. Det er en passiv spredning av kakerlakker her i landet. Dyrene fraktes omkring i varer eller med tomme emballasjer. Hulrommene i ølkasser er for eksempel gode gjemmesteder for kakerlakkene. Kakerlakker kan ødelegge matvarer ved å gnage på dem, ved å forurense dem med deres ekskrementer og ved den ubehagelige lukt som kakerlakkene har. I tillegg er det en dårlig reklame for et firma om det følger kakerlakker med i varene.

Livssyklus for tysk kakerlakk - Skadedyr I Naeringsmidler - Side 67

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog at Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr I Næringsmidler
    Innledning
    Et Gammelt Problem
    Skadedyrene Konkurrerer Med Oss om Maten
    Skadedyr Kan Ødelegge Varene
    Hvorfor Ikke Bare Spise Dyrene?
    Noen Smådyr er Usunne å Spise
    Allergi Overfor Næringsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor Kommer Dyrene Fra
    Synantrope Arter
    Husmidden og fenalårsmidden
    Fyrkre og sølvkreet
    Tysk kakerlakk og skogkakerlakken
    Kastanjebrun melbille og rismelbille
    Sagtannet nøttebille og sagtannet melbille
    Tobakksbillen og brødbillen
    Rissnutebillen og kornsnutebillen
    Faraomauren og den svarte jordmaur
    Historien Om Den Brunsvarte Melbille
    Dyr I Fuglereder
    Muggfauna
    Litt om Dyrenes Bygning og Oppførsel
    Insektenes Ytre
    Insektenes Indre
    Insektenes Utvikling
    Insektenes Sanser
    Om Hensiktsmessig Atferd
    Vann Og Fuktighet
    Temperatur
    Det Dyrene Lever Av Og I
    Luften
    Om Midd
    Identifikasjon
    De enkelte arter
    Midd
    Melmidd
    Fenalårsmidden
    Husmidd
    Kjøttmidd
    Tørrfruktmidd
    Ostemidd
    Husstøvmidd
    Rovmidd
    Sølvkre
    Vanlig sølvkre
    Fyrkre
    Kakerlakker
    Tysk kakerlakk
    Orientalsk kakerlakk
    Brunbeltet kakerlakk
    Amerikansk kakerlakk
    Bekjempelse av kakerlakker
    Siriss
    Saksedyr
    Støvlus
    Sommerfugler
    Melmøll
    Kakaomøll
    Daddelmøll
    Frømøll
    Tørrfruktmøll
    Kornbiller
    Sagtannet melbille
    Sagtannet nøttebille
    Rustfarget kornbille
    Melbiller
    Stor melbille
    Liten melbille
    Brunsvart melbille
    Rismelbille
    Kastanjebrun melbille
    Korngnager
    Borebiller
    Brødbille
    Tobakksbillen
    Bostrichidae
    Kornborebille
    Snutebiller
    Kornsnutebille
    Rissnutebille
    Maissnutebille
    Bønnebiller, bønnefrøbillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Fleskeklanner, Fleskebille
    Husklanner
    Hudklanner
    Khaprabille
    Vepsebolklanner
    Maurbiller
    Skinkebille
    Rødbrystet skinkebille
    Blågrønn skinkebille
    Tyvbiller
    Australsk tyvbille
    Flekket tyvbille
    Messingbille
    Rund tyvbille
    Muggbiller
    Fluer
    Husflue
    Liten husflue
    Spyfluer
    Stor kjøttflue
    Osteflue
    Eddikflue, Fruktflue, Bananflue
    Årevingede Insekter
    Svart jordmaur
    Faraomaur
    Stikkeveps
    Fugler
    Due
    Gråspurv
    Forebyggelse og bekjempelse av fugler
    Gnagere
    Husmus
    Skogmus
    Musesikring
    Musebekjempelse
    Brunrotte
    Svartrotte
    Rottesikring
    Rottebekjempelse
    Imaginære Dyr
    Næringsmiddelskadedyrenes Nisjer
    A: Renovasjonsarbeidernisjen
    B: Frøspiser-Nisjen
    C: Dødt Plantevev-Nisjen
    D: Søte Ekskrementer-Nisjen
    E: Åtselnisjen
    Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse
    A: Inspeksjon av Virksomheten Og Dens Omgivelser
    Omgivelsene
    Lokalene
    Undersøkelse av råvarer og næringsmidler på stedet
    Prøvetakning
    Laboratoriemetoder for påvisning av skadedyr i matvarer
    B: Problemformulering
    C: Forebyggelse Og Bekjempelse
    Hensiktsmessig innretning av virksomheten
    Hensiktsmessig drift
    Utelukkelse, sikring av bygningene
    Emballasje
    Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
    Kjemisk bekjempelse
    D: Effektiv Overvåkning Og Kommunikasjon
    Noen Praktiske Opplysninger
    Register

    Copyright © 2025 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel