• Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler

Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

Dansk flagEngelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
You are here: Home / Skadedyr I Næringsmidler / Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse / C: Forebyggelse Og Bekjempelse / Hensiktsmessig innretning av virksomheten

Hensiktsmessig innretning av virksomheten

På våre breddegrader er de fleste næringsmiddelskadedyr avhengige av oppvarmede lokaler og kan derfor ikke klare seg ute i det fri over lengre tid. Man kan hurtig komme til å glemme det som foregår utenfor virksomhetens vegger. Mus, rotter og fugler kommer for eksempel alltid inn utefra. Også problemer med visse insekter kan føres tilbake til forhold utendørs, i virksomhetens omgivelser som virker tiltrekkende på de pågjeldende dyr.

Vegetasjonen
Det er en god regel at planteveksten på området skal være noenlunde kultivert. Kratt og busker som kan være tilholdssteder for gnagere og fugler bør unngås i tillegg til at gresset bør holdes lavt. En sone på minst 1 meters bredde langs bygningens sokkel bør være helt fri for plantevekst og annet som kan være fristende oppholdssteder for dyr. Ellers vil dyr som skrukketroll og saksedyr samle seg ved sokkelen og det vil være risiko for at de forviller seg innendørs og ender i produktene. Skulle det bli nødvendig å benytte gift for å holde krypende insekter ute av virksomheten kan dette gjøres i slike soner som ovennevnte.

Lasteramper skal være uten hull og sprekker hvor ulike rester kan samle seg. De bør ikke være oppbevaringssteder for returgods som kanskje nettopp inneholder reklamasjoner med skadedyr.

Jernbanespor som fører inn på virksomhetens område skal være fri for ugress og avfall.

Avfallsplasser skal være enkle å rengjøre og utstyrt med et tilstrekkelig antall containere som tømmes og rengjøres effektivt og regelmessig.

Tak og takrenner skal være rene og fri for fuglereder.

Utendørs lagerplasser – emballasjer, paller osv. Alt som lagres utendørs bør være hevet minst en halv meter over bakken. Det vil minske sjansen for at de blir brukt som skjulesteder for ulike typer dyr som kan risikeres å medbringes inn i selve virksomheten.

Lys virker tiltrekkende på mange insekter. Sterkt lys utendørs på eller ved virksomheten kan om natten tiltrekke store mengder insekter. Skal det være lys om natten bør det ikke benyttes nær steder hvor det er risiko for at de insekter som blir tiltrukket av det kan trenge inn i virksomheten. Det er dyr som ikke har noe på en matvarevirksomhet å gjøre. Lys kan forklare hvorfor det er blitt funnet fjærmygg, ryggsvømmere og tilfeldige nattesvermere i matvarer.

Lokalene: Alle former for skjulesteder, fra små sprekker til store hulrom, er uheldige. De tillater at det samler seg ting som dyrene kan leve av og de kan medføre at det dannes store bestander uten at man legger merke til det. I tillegg vil slike steder gi dyrene en viss beskyttelse mot bekjempelsen.

Det finnes ingen spesielle regler for hvordan skadedyrssikre virksomheter og maskiner skal utformes. Regler som det, ville hurtig foreldes og komme til å virke som en bremse for en tilfredsstillende utvikling av nye systemer til forebyggelse av skadedyr i våre næringsmiddelvirksomheter. Det finnes derimot en generell retningslinje som bør følges: Alle indre bygningskonstruksjoner skal være fri for hulrom, sprekker og revner. Alle søyler eller bjelker som er konstruert i stål eller lignende skal være fullstendig lukkede.

Vegg og loft skal være av massiv konstruksjon. Er det, som i flere innfelte tak, innebygget lysarmaturer som avgir varme vil hulrommet bli enda mer tiltrekkende. Bak veggfliser som er satt opp med kun en klatt sement finnes det en labyrint av ganger hvor spesielt kakerlakker holder til og hvor de vil være veldig vanskelige å bekjempe.

Reoler og skap bør enten føre helt til gulvet (støvtett) eller være stillet så høyt oppe at man kan komme til og gjøre rent under dem. Alle elektriske installasjoner, lysarmaturer, kabler m.m. bør plasseres minst 2 cm fra bærende element.

Hulrom hvor det, grunnet plassmangel, ikke er mulig å gjøre hulrom store og rengjøringsvennlige, for eksempel bak en komfyr, kan det være en løsning å fylle hullet opp med et materiale som gjør det umulig for dyrene å være der eller som direkte virker drepende på dem. Kiselgur er her en mulighet og dreper insektene fordi det ødelegger deres beskyttende vokslag slik at de tørker ut. Hvis man oppbevarer materialet tørt bevarer det sin virkning i ubegrenset tid. Å fylle hullet med sammenpresset mineralullmatter evt. pudret med kiselgur eller teknisk ren borsyre er en annen mulighet. I maskiner og transportveier finnes det utallige steder hvor rester av produksjonen samler seg og hvor bestander av skadedyr kan holdes i live. Det bør være et krav til utformningen at innkapslingen enkelt kan fjernes og effektiv rengjøring er mulig.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog at Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr I Næringsmidler
    Innledning
    Et Gammelt Problem
    Skadedyrene Konkurrerer Med Oss om Maten
    Skadedyr Kan Ødelegge Varene
    Hvorfor Ikke Bare Spise Dyrene?
    Noen Smådyr er Usunne å Spise
    Allergi Overfor Næringsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor Kommer Dyrene Fra
    Synantrope Arter
    Husmidden og fenalårsmidden
    Fyrkre og sølvkreet
    Tysk kakerlakk og skogkakerlakken
    Kastanjebrun melbille og rismelbille
    Sagtannet nøttebille og sagtannet melbille
    Tobakksbillen og brødbillen
    Rissnutebillen og kornsnutebillen
    Faraomauren og den svarte jordmaur
    Historien Om Den Brunsvarte Melbille
    Dyr I Fuglereder
    Muggfauna
    Litt om Dyrenes Bygning og Oppførsel
    Insektenes Ytre
    Insektenes Indre
    Insektenes Utvikling
    Insektenes Sanser
    Om Hensiktsmessig Atferd
    Vann Og Fuktighet
    Temperatur
    Det Dyrene Lever Av Og I
    Luften
    Om Midd
    Identifikasjon
    De enkelte arter
    Midd
    Melmidd
    Fenalårsmidden
    Husmidd
    Kjøttmidd
    Tørrfruktmidd
    Ostemidd
    Husstøvmidd
    Rovmidd
    Sølvkre
    Vanlig sølvkre
    Fyrkre
    Kakerlakker
    Tysk kakerlakk
    Orientalsk kakerlakk
    Brunbeltet kakerlakk
    Amerikansk kakerlakk
    Bekjempelse av kakerlakker
    Siriss
    Saksedyr
    Støvlus
    Sommerfugler
    Melmøll
    Kakaomøll
    Daddelmøll
    Frømøll
    Tørrfruktmøll
    Kornbiller
    Sagtannet melbille
    Sagtannet nøttebille
    Rustfarget kornbille
    Melbiller
    Stor melbille
    Liten melbille
    Brunsvart melbille
    Rismelbille
    Kastanjebrun melbille
    Korngnager
    Borebiller
    Brødbille
    Tobakksbillen
    Bostrichidae
    Kornborebille
    Snutebiller
    Kornsnutebille
    Rissnutebille
    Maissnutebille
    Bønnebiller, bønnefrøbillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Fleskeklanner, Fleskebille
    Husklanner
    Hudklanner
    Khaprabille
    Vepsebolklanner
    Maurbiller
    Skinkebille
    Rødbrystet skinkebille
    Blågrønn skinkebille
    Tyvbiller
    Australsk tyvbille
    Flekket tyvbille
    Messingbille
    Rund tyvbille
    Muggbiller
    Fluer
    Husflue
    Liten husflue
    Spyfluer
    Stor kjøttflue
    Osteflue
    Eddikflue, Fruktflue, Bananflue
    Årevingede Insekter
    Svart jordmaur
    Faraomaur
    Stikkeveps
    Fugler
    Due
    Gråspurv
    Forebyggelse og bekjempelse av fugler
    Gnagere
    Husmus
    Skogmus
    Musesikring
    Musebekjempelse
    Brunrotte
    Svartrotte
    Rottesikring
    Rottebekjempelse
    Imaginære Dyr
    Næringsmiddelskadedyrenes Nisjer
    A: Renovasjonsarbeidernisjen
    B: Frøspiser-Nisjen
    C: Dødt Plantevev-Nisjen
    D: Søte Ekskrementer-Nisjen
    E: Åtselnisjen
    Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse
    A: Inspeksjon av Virksomheten Og Dens Omgivelser
    Omgivelsene
    Lokalene
    Undersøkelse av råvarer og næringsmidler på stedet
    Prøvetakning
    Laboratoriemetoder for påvisning av skadedyr i matvarer
    B: Problemformulering
    C: Forebyggelse Og Bekjempelse
    Hensiktsmessig innretning av virksomheten
    Hensiktsmessig drift
    Utelukkelse, sikring av bygningene
    Emballasje
    Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
    Kjemisk bekjempelse
    D: Effektiv Overvåkning Og Kommunikasjon
    Noen Praktiske Opplysninger
    Register

    Copyright © 2025 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel