• Skadedyr i Hus og Hytte
  • Veggedyr – Stikk og Kløe
  • Skadedyr I Næringsmidler

Pestium.no

Europas største vitenskapelige bug nettstedet

Dansk flagEngelsk flagNorsk flagSvensk flagTysk flag
You are here: Home / Skadedyr I Næringsmidler / Innledning / Smittespredning

Smittespredning

Midd og insekter kan overføre sykdomsfremkallende organismer til mennesker på to forskjellige måter: Biologisk overførsel og mekanisk overførsel.

Ved biologisk overførsel spiller midden eller insektet en helt nødvendig rolle i en mikroorganismes livsløp. Mikroorganismen skal igjennom dyret for å komme videre i vekst eller formering, og dyret representerer den eneste mulige smittevei. Det er spesielt blodsugende dyr som overfører sykdommer (malaria, gul feber, sovesyke m.m.) på denne måten. Ved mekanisk overførsel er dyret kun transportør, sideordnet med mange andre alternative smittemuligheter. Dyrs muligheter for å overføre ubehagelige smittestoffer til matvarer avhenger av deres levevis.

Gammelt flyeblad med informasjon om bekjempelse av fluer Skadedyr I Naeringsmidler Side 19
Fra et gammelt amerikansk (!) flygeblad. De viktigste grunner til å bekjempe fluer er fremhevet.

Det er her praktisk å skille mellom de egentlige stedfaste næringsmiddelskadedyr og de besøkende skadedyr. De stedfaste skadedyr er knyttet til råvarene eller de ferdige produkter, hvor de legger deres egg og gjennomfører hele deres utvikling. Disse dyr, som kun unntakelsesvis kan spille en rolle som transportører av smittestoffer, er for eksempel midd, kornsnutebiller, sagtannet melbille og diverse kolonialmøll. De besøkende skadedyr er gjennomgående mer mobile og forekommer andre steder enn i næringsmidlene. De kan transportere smittestoffer til matvarer fra avfall, ekskrementer, kadavre, kloakkslam og fra syke mennesker og dyr. Besøkende skadedyr er typisk kakerlakker, sølvkre, faraomaur, fluer og stikkevepser. Større dyr som mus, rotter og fugler tilhører også denne gruppe.

Blant de mer enn 100 forskjellige slags virus, bakterier, encellede dyr og egg av innvollsorm, som er blitt funnet på husfluer og kakerlakker, har man isolert atskillige av de typer som kan gi alvorlige sykdommer som dysenteri, tyfus, polio og tuberkulose. Man kan finne mikroorganismene utvendig på insektene, på hår og munndeler m.m., men her kan de fleste av dem kun klare seg i få timer. Husfluer, kakerlakker og maur kan imidlertid også få mikroorganismene i seg når de spiser. I insektenes tarm kan mange av mikroorganismene klare seg i dagevis, for senere å overføres med dyrenes ekskrementer. Det er vanskelig, og i konkrete tilfeller ikke mulig, å vurdere realistisk over hvilken betydning insekter og andre næringsmiddelskadedyr har i forhold til andre smitteveier. På grunn av den potensielle risiko de alltid utgjør, bør de ikke tolereres på steder hvor de kan komme til matvarer som ikke senere skal varmebehandles eller på annen måte sikres mot mikroorganismer og hvor det er risiko for toksinproduksjon. Skadedyr på en virksomhet eller i et kjøkken blir normalt sett på som et tegn på at hygienen er mangelfull. Noe som i de fleste tilfeller også vil vise seg å være gjeldende. En undersøkelse i Canada viste at det var en sammenheng mellom mangelfull rengjøring i en virksomhet og antallet av skadedyr og mikroorganismer i det ferdige produkt. Sammenhengen behøver ikke nødvendigvis å være direkte. Den kan også være en konsekvens av den holdning virksomhetens ansvarlige har til begrepet hygiene i alminnelighet.

  • About
  • Latest Posts
Henri Mourier
Biolog at Statens Skadedyrslaboratorium
Författare till bl.a. böckerna:
"Skadedjur och Andra Gäster Inomhus"
"Vägglus – Stick och Klåda"
"Skadedjur i Livsmedel"
"Husets Dyreliv" - Endast tillgängligt på danska
"Skadedyr i Træ" - Endast tillgängligt på danska
"Stuefluen" - Endast tillgängligt på danska
Latest posts by Henri Mourier (see all)
    Skadedyr I Næringsmidler
    Innledning
    Et Gammelt Problem
    Skadedyrene Konkurrerer Med Oss om Maten
    Skadedyr Kan Ødelegge Varene
    Hvorfor Ikke Bare Spise Dyrene?
    Noen Smådyr er Usunne å Spise
    Allergi Overfor Næringsmiddelskadedyr
    Smittespredning
    Hvor Kommer Dyrene Fra
    Synantrope Arter
    Husmidden og fenalårsmidden
    Fyrkre og sølvkreet
    Tysk kakerlakk og skogkakerlakken
    Kastanjebrun melbille og rismelbille
    Sagtannet nøttebille og sagtannet melbille
    Tobakksbillen og brødbillen
    Rissnutebillen og kornsnutebillen
    Faraomauren og den svarte jordmaur
    Historien Om Den Brunsvarte Melbille
    Dyr I Fuglereder
    Muggfauna
    Litt om Dyrenes Bygning og Oppførsel
    Insektenes Ytre
    Insektenes Indre
    Insektenes Utvikling
    Insektenes Sanser
    Om Hensiktsmessig Atferd
    Vann Og Fuktighet
    Temperatur
    Det Dyrene Lever Av Og I
    Luften
    Om Midd
    Identifikasjon
    De enkelte arter
    Midd
    Melmidd
    Fenalårsmidden
    Husmidd
    Kjøttmidd
    Tørrfruktmidd
    Ostemidd
    Husstøvmidd
    Rovmidd
    Sølvkre
    Vanlig sølvkre
    Fyrkre
    Kakerlakker
    Tysk kakerlakk
    Orientalsk kakerlakk
    Brunbeltet kakerlakk
    Amerikansk kakerlakk
    Bekjempelse av kakerlakker
    Siriss
    Saksedyr
    Støvlus
    Sommerfugler
    Melmøll
    Kakaomøll
    Daddelmøll
    Frømøll
    Tørrfruktmøll
    Kornbiller
    Sagtannet melbille
    Sagtannet nøttebille
    Rustfarget kornbille
    Melbiller
    Stor melbille
    Liten melbille
    Brunsvart melbille
    Rismelbille
    Kastanjebrun melbille
    Korngnager
    Borebiller
    Brødbille
    Tobakksbillen
    Bostrichidae
    Kornborebille
    Snutebiller
    Kornsnutebille
    Rissnutebille
    Maissnutebille
    Bønnebiller, bønnefrøbillen
    Kaffebønnebille
    Klannere
    Fleskeklanner, Fleskebille
    Husklanner
    Hudklanner
    Khaprabille
    Vepsebolklanner
    Maurbiller
    Skinkebille
    Rødbrystet skinkebille
    Blågrønn skinkebille
    Tyvbiller
    Australsk tyvbille
    Flekket tyvbille
    Messingbille
    Rund tyvbille
    Muggbiller
    Fluer
    Husflue
    Liten husflue
    Spyfluer
    Stor kjøttflue
    Osteflue
    Eddikflue, Fruktflue, Bananflue
    Årevingede Insekter
    Svart jordmaur
    Faraomaur
    Stikkeveps
    Fugler
    Due
    Gråspurv
    Forebyggelse og bekjempelse av fugler
    Gnagere
    Husmus
    Skogmus
    Musesikring
    Musebekjempelse
    Brunrotte
    Svartrotte
    Rottesikring
    Rottebekjempelse
    Imaginære Dyr
    Næringsmiddelskadedyrenes Nisjer
    A: Renovasjonsarbeidernisjen
    B: Frøspiser-Nisjen
    C: Dødt Plantevev-Nisjen
    D: Søte Ekskrementer-Nisjen
    E: Åtselnisjen
    Forebyggelse Og Bekjempelse, Integrert Bekjempelse
    A: Inspeksjon av Virksomheten Og Dens Omgivelser
    Omgivelsene
    Lokalene
    Undersøkelse av råvarer og næringsmidler på stedet
    Prøvetakning
    Laboratoriemetoder for påvisning av skadedyr i matvarer
    B: Problemformulering
    C: Forebyggelse Og Bekjempelse
    Hensiktsmessig innretning av virksomheten
    Hensiktsmessig drift
    Utelukkelse, sikring av bygningene
    Emballasje
    Ikke-kjemiske bekjempelsesmetoder
    Kjemisk bekjempelse
    D: Effektiv Overvåkning Og Kommunikasjon
    Noen Praktiske Opplysninger
    Register

    Copyright © 2025 · Forlaget Pestium A/S · Europas største vidensdatabase om skadedyr
    Kopiering og gengivelse uden tilladelse retsforfølges uden forudgående varsel