(Lat: Culicidae)
Stikkemygg er stort sett noe man stifter bekjentskap med utendørs. Det er et lite unntak fra dette – noen arter trekker inn om høsten for å overvintre innendørs. Ellers er stikkemygg innendørs kun noe som opptrer på grunn av åpne vinduer og dører. Står vinduene oppe – uten fluenetting- om sommeren, må man mange steder vente seg nattebesøk av den vesle summende blodsugeren.
Hunnmyggen skal som regel ha et måltid blod før den kan legge egg. Straks etter parringen begynner den derfor å jakte etter en blodgiver – enten det er dyr eller menneske. Jakten er særlig intens ved solnedgang eller tidlig om morgenen når luften er stillestående og fuktig. Det meste av dagen foretrekker de fleste myggene å tilbringe i tett, lav vegetasjon – der de hviler.
Straks hunnmyggen har fått en sjanse til å fylle seg med blod, begynner eggene å bli utviklet. Derfor oppsøker den straks et passende eggleggingssted. Noen arter, f.eks. skogmygg, legger eggene i fuktige forsenkninger som oversvømmes om våren. Andre arter, f.eks. malariamygg, legger eggene direkte på vannflaten. Alle arter stikkemygg
tilbringer larve- og puppestadiene i vann.